Nagrada Smederevski Orfej Milanu Todoroviću“za pesmu „ Autonautika“

SMEDEREVO, 16. avgust 2024 – Žiri za dodelu nagrade Smederevski Orfej, koji su činili Jelena Bulajić, Nevena Milenković i Aleksandra Ljubisavljević objavio je da je jednoglasno odlučio da ovogodišnji dobitnik bude Milan Todorović za pesmu „Autonautika“.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu Smederevski Orfej pristigle su 24 pesme, od čega dve nisu uzete u razmatranje jer autor nije sa teritorije Smedereva, niti je na bilo koji način povezan sa gradom.

Od preostale 22 pesme žiri je za uži izbor izdvojio sledeće:

  1. Autonautika, šifra „Katalepton“
  2. Šta li rade bebe, šifra „Smisao“
  3. Podvig, šifra „Kakao“
  4. Tragovi ljubavi, šifra „Feniks iz pepela“
  5. Šta sam, šifra „Leptirići mali“
  6. Rudnik, šifra „Bedno piskaralo“

Ove godine, navodi se u obrazloženju odluke, žiri je imao težak posao, jer se susreo za zanimljivim i upečatljivim pesnicima, doraslim ovom poetskom zadatku i izazovu. Većina pesama dosegla je visok umetnički nivo, koji, uz mnoge druge parametre, podrazumeva originalnost i individualnost u poetskom i jezičkom izrazu i izboru tema.

Na konkursu za nagradu Smederevski Orfej, koji se tradicionalno održava u okviru Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, podsećamo, mogu da učestvuju isključivo zavičajni pesnici, stvaraoci rođeni na teritoriji Smedereva, kao i oni koji su veći deo svog života proveli u Smederevu.

Nagrada se sastoji od istoimene plakete, rada akademskog vajara Selimira Jovanovića, i novčanog iznosa.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!